top of page
  • Forfatterens bildeVictoria Vendela

Hvordan vlogge? Hvordan lage bra videoer til YouTube og vokse kanalen sin?

Jeg har laget videoer til YouTube siden 2018 og jeg er fortsatt ikke lei. Det var en periode jeg publiserte hele 2-3 videoer hver uke (!), men nå er det nok mer sporadisk når inspirasjonen slår til. Uansett elsker jeg YouTube - se på videoer, lage videoer selv, se på videoer på YouTube om hvordan lage bedre videoer på YouTube... Kort sagt, YouTube er fortsatt min favoritt når det kommer til sosiale medier/underholdning, selv etter TikTok.


Skal ikke skryte på meg at jeg er noen ekspert på YouTube, og jeg har det ikke akkurat som fulltidsjobb, men jeg har mange erfaringer, og ideer og tanker rundt videoer og hvordan man kan forbedre dem. Jeg er alltid ute etter ny inspirasjon og måter jeg kan lage enda bedre videoer på - rett og slett lage bedre underholdning for seerne. Derfor har jeg lyst til å dele noen tips og tanker, samt mine erfaringer, som kanskje kan hjelpe andre vloggere der ute!


Bare for å avklare: når jeg snakker om "vlogger" og "vloggere" i dette innlegget, refererer jeg til videoer som er av mer personlig karakter, som gjerne handler om personen som eier YouTube-kanalen. Dette er hverdagsvideoer og generelt videoer fra livet til personen, og handler ikke om et spesifikt tema som fisking eller gaming. Tenk blogging, bare i videoformat. Vlogging!



Mine beste tips når det kommer til YouTube

Det er mye snakk om denne "algoritmen" og folk som skylder på at "algoritmen på YouTube liker meg ikke" og "hvis algoritmen bare gir meg en sjanse..." Dette blir helt feil måte å tenke på, det er ikke som om det finnes noen YouTube-guder der oppe som styrer tilfeldig etter hva de føler for. I et intervju med MrBeast (en av de mest suksessfulle YouTuberne i verden), snakket han litt om dette og at man burde bytte ut "algorithm" med "audience", altså publikum eller seere. Så hvis videoen din ikke gjør det bra, ikke skyld på algoritmen - det er publikummet som ikke likte videoen godt nok. Publikummet signaliserte ikke godt nok til YouTube at de likte videoen gjennom seertid, kommentarer, deling og likes. Det kan også være at folk ikke fant thumbnailen interessant, og dermed lot være å klikke på videoen. Kanskje aller viktigst er seertiden - folk må faktisk se på videoen, og ikke klikke seg ut etter ti sekunder.


Derfor blir ett av de viktigste tipsene enkelt (og vanskelig) nok: lag underholdende videoer som holder på oppmerksomheten til seeren. Selvsagt er dette enklere sagt enn gjort, men det er dette som er kjernen i å "lage bra videoer på YouTube".



Lettere å lykkes med et spesifikt tema eller nisjevideoer

Jeg har utviklet og drevet både en YouTube-kanal basert på vlogger/hverdagsvideoer, og en YouTube-kanal med et mer spesifikt tema (en nisje), og jeg kan si at det var mye lettere å vokse raskt med sistnevnte. Dette tror jeg vil gjelde de fleste. Det er mye vanskeligere å vokse på YouTube når temaet bare er deg selv og ditt liv, og folk ikke kjenner deg fra før. Hvis du er et kjent fjes fra TV eller andre sosiale medier, vil det være lettere å vokse på YouTube med vlogger.


Mine erfaringer med vlog vs. temabasert

For et par år siden fant jeg tilbake til interessen min for Pokemonkort, og jeg ble inspirert av amerikanske Pokemon-YouTubere til å lage videoer om dette selv. Jeg lastet derfor opp videoene mine på gamingkanalen jeg hadde på den tiden. Det viste seg raskt at det var stor interesse for dette temaet, og gamingkanalen utviklet seg derfor til å kun handle om Pokemonkort (du finner den her). Jeg så mye mer suksess på denne kanalen i form av visninger, enn jeg noen gang har gjort på vlogkanalen min på YouTube. Dette kan det jo være flere grunner til, men jeg vil nok gjette på at det er enklere for YouTube å kategorisere videoene mine når de handler om en spesifikk ting, og derfor pushe videoen ut til riktig publikum. Og selvfølgelig spiller det også en stor rolle at selve temaet var interessant for folk, som gjorde at de klikket på videoen, og at de også likte det de så når de kom inn på videoen.


Etter hvert var det et par folk som delte videoene mine i en av de store norske Pokemonkort-gruppene på Facebook, som selvfølgelig også hjelper. Videoene jeg laget skapte engasjement, og folk likte at noen laget Pokemon-innhold på norsk, som tross alt er ganske sjeldent.


Jeg skal ikke si at Pokemonkanalen og det jeg gjorde var perfekt, og jeg kunne sikkert laget proffere thumbnails og jobbet mer med kanalen, men det ga meg et innblikk i hvordan nisjevideoer gjorde det på YouTube. På en måte er det vel allerede en nisje å være norsk og lage innhold på norsk, for det er jo ikke et megastort marked i seg selv.


Poenget er i hvert fall at det er mye enklere å skape engasjement rundt en hobby eller et spesifikt tema, enn rundt ditt eget liv (med mindre du er kjendis fra før).


Selv om jeg har elsket å drive med Pokemonkanalen, er det likevel vlogger jeg liker best å lage. Dette er minner fra livet mitt som jeg sparer på i videoformat, og jeg liker å være kreativ, filme fra nye og morsomme vinkler, og bare lage underholdning gjennom å skape en stemning. Dette er videoer som jeg selv kommer til å se tilbake på, i motsetning til Pokemon-videoene mine, som jeg filmer, redigerer og laster opp - og så er jeg ferdig med dem. Det er ikke minner på samme måte som når man filmer hverdagen sin, reising og opplevelser. Likevel er det fordeler og ulemper med begge typer innhold, og noen ganger synes jeg det er deilig å koble av fra livet ved å lage Pokemon-videoer. Man kan tross alt bli litt lei av sitt eget liv i blant også, og det er ikke alltid det er så gøy å filme seg selv på den måten.



Vanskelig å bli stor med vlogging

Vlogging er nok den vanskeligste måten å vokse på (norsk) YouTube på. Det er noe med det å få folk til å bli interessert i å følge akkurat deg og ditt liv, og det er ingen selvfølge at andre finner det spennende. Derfor føler jeg at det er viktig at man selv liker det man gjør og produserer, at man selv blir fornøyd med videoene. For man kan ikke lage den type innhold kun for andre. Hvis man er mest opptatt av tallene, burde man satse på en spesifikk nisje istedenfor vlogging.


Så for min egen del har jeg vel akseptert at hvis jeg skulle virkelig "satset" på YouTube, så hadde det vært mye enklere å gjøre det med Pokemonkanalen eller et annet tema, for jeg tror ikke at hverdagsvideoer fra mitt liv er nok til å skulle "bli stor" på norsk YouTube. Og det er helt greit - for jeg får personlig veldig mye ut av å lage disse videoene selv. Mye mer enn med Pokemonkort-videoer, som jeg uansett har måttet trappe ned på fordi Pokemonkort er utrolig dyrt å drive med i seg selv. Det betyr ikke at jeg ikke er interessert i å gjøre videoene så bra som mulig, samtidig som jeg vokser kanalen, men jeg skjønner at vloggene mine ikke er nok til å bli "det neste store" på norsk YouTube.


Jeg driver også med TikTok, hvor jeg har rundt 4500 følgere, og jeg må si at det er mye enklere å få visninger der enn på YouTube. Jeg har mange videoer med over 60-80 000 visninger på TikTok, og det er gøy det, men jeg er nok mer stolt av innholdet jeg lager på YouTube. Kanskje fordi jeg bruker så mye mer tid og legger mer av sjelen min i vidoene der. Men hvis man er ute etter masse visninger og følgere, så er nok TikTok heller veien å gå.



Hvordan lage bedre videoer?

Uansett, det jeg skulle om var hvordan man kan forbedre videoene og vloggene sine. Som jeg allerede har vært inne på, så handler det om å fange interessen og oppmerksomheten til seerne, og å holde på den.


Konkret vil jeg si at bruk av b-roll er meget viktig. B-roll er videoklipp som supplerer hovedopptaket. Eller enklere forklart: det er klipp av noe annet, som du legger oppå hovedklippet. For eksempel hvis jeg sitter og snakker til kameraet - man kan si at det er a-roll-opptaket eller hovedopptaket - og så legger jeg på et klipp av noe annet mens jeg snakker, for eksempel hunden min som løper over gresset, da er dette et b-roll-klipp. Dette er med på å gjøre hovedopptaket mer interessant ved å vise det jeg snakker om. Hvis jeg sier "i dag har jeg lekt med hunden min", så er jo ikke det så interessant i seg selv, men hvis jeg kan VISE et klipp av det som skjedde også, blir det straks litt bedre. Generelt sett er det bedre å vise enn å fortelle, som fort kan bli kjedelig, men noen ganger er det vanskelig å unngå å forklare ting i vlogger. Selv kan jeg ofte bli sittende og bare bable til kameraet, og det er mye jeg klipper bort under redigering, men noe beholdes - og da kan det passe å legge over b-roll-klipp.


I den tiden vi lever nå med TikTok og folks raskt skiftende fokus, er det ekstra viktig å gjøre YouTube-videoene interessante nok til at folk ønsker å se på. Det er ikke før nylig at jeg selv innså hvor mye bedre vloggene mine blir når jeg bruker b-roll. Jeg trodde at b-roll var mer for de som hadde nisjekanaler eller når man snakket om veldig spesifikke ting, men det fungerer veldig godt i vlogger også. Det er jo ganske kjedelig å se på en person som bare snakker til kameraet i evigheter - det har vi podcaster til, tross alt. Men om man blir servert relevante klipp mens personen snakker, blir det allerede mye mer interessant, og man kan "komme unna" med å ha snakkeperioder til kameraet.



Godt tips: Lag ditt eget bibliotek av b-rolls

Noe jeg har begynt å gjøre, er å samle b-roll-klipp og lage et slags bibliotek av det på PC-en min. Jeg har mange forskjellige mapper som beskriver ulike situasjoner, for eksempel har jeg "rydding og organisering", "ute på farta", "landskap" og lignende. I disse mappene legger jeg mine egne klipp som jeg har filmet over de siste årene. Etter hvert har jeg jo samlet opp klipp av ganske mange ulike situasjoner og meg selv som gjør ulike ting, og disse kan gjenbrukes som b-roll i mine nye videoer.


For eksempel i en video jeg redigerte her om dagen, snakket jeg om at jeg skulle levere klær til Fretex, og da fant jeg et klipp av meg selv fra biblioteket mitt, som viste at jeg kastet poser med klær oppi en Fretex-container. Da ble det mye mer interessant! Det klippet stammet fra en vlogg fra tidligere i år, men det kan helt fint gjenbrukes nå for å gjøre innholdet mer levende. Dette kan du også gjøre! Sørg for å organisere det på en måte som gir mening for deg. I mine vlogger viser jeg et ganske så "normalt liv", så for meg gir det mening å samle på klipp av rydding, pendling, handling, vasking og den slags. Du må tenke over hva slags klipp du tror du kan komme til å trenge i dine videoer. Dette kan selvfølgelig ordnes også underveis i redigeringen, men du kommer til å sette pris på å kunne ha et ferdig bibliotek så redigeringen kan gå fortest mulig. For hver nye video, kan du samle klipp og sortere ut i biblioteket ditt, så det hele tiden utvider seg. Det går også an å spille inn b-roll etter hvert som du redigerer, og du ser hva slags klipp som kunne vært bra å legge over som b-roll.


Det går selvfølgelig også an å laste ned gratis b-roll fra nettet eller å betale for det, for så å bruke det i videoene sine. For noen vil kanskje dette gi mening, spesielt hvis man har en YouTube-kanal som ikke handler om vlogging. Jeg liker imidlertid at alle klippene kommer fra mitt eget bibliotek, da dette også blir mer personlig for mine videoer.


Tenk på thumbnail og tittelen din

Hvis man ønsker trafikk til videoene sine, er det viktig å fokusere på thumbnail og tittel. Kanskje aller mest på thumbnail: dette er bildet som hører til videoen din, som andre får opp i feeden sin, og som avgjør om de ønsker å trykke seg inn på videoen eller ikke. YouTube er litt mer vrien enn TikTok på den måten - på TikTok har ikke folk noe valg: hvis videoen gjør det bra og virker relevant, får seeren den opp i feeden sin. På YouTube må folk selv avgjøre om de synes videoen virker spennende basert på thumbnail og tittel. Dette er det mange ulike meninger om, og mange ulike måter å utføre det på, så jeg anbefaler å sjekke ut YouTube-videoer om temaet. Kanskje se litt eksempler og bli inspirert. Husk at det er lov til å prøve seg frem og bytte til forskjellige thumbnails, også etter at videoen er publisert. MrBeast har uttalt at han og teamet hans pleier å gå gjennom eldre videoer, og bytte ut thumbnailen på de videoene som ikke har gjort det spesielt bra. Med nytt bilde er det flere av videoene som plutselig får nytt liv!


Ulike vinkler og avstander

Mange tenker nok at vlogging bare er å skru på kameraet, snakke litt, og så gå og gjøre ting. Det kan selvfølgelig være en måte å gjøre det på, men vloggene kan bli enda bedre ved at man faktisk planlegger hva man vil filme, og sørger for å få mange nok klipp og fra ulike vinkler. Man skal fortelle en historie gjennom klippene, så tenk ulike avstander og vinkler av de samme aktivitetene. Et nærbilde, et medium bilde, og et på lenger avstand - bare som eksempel. Bare bruk variasjon og sett det sammen så det forteller en bedre historie.


Se for eksempel denne videoen:


Hvilke kameraer jeg bruker

Jeg er veldig kamerainteressert og har derfor litt for mange kameraer, men det hjelper meg også til å lage bedre videoer. For eksempel har jeg et som heter Insta360 GO 2, som er et bittelite kamera med magnetisk bakside, som kan festes på mer unike steder enn "vanlige" kameraer kan. Spesielt hvis man filmer alene (som jeg alltid gjør) er det både nyttig og morsomt å ha kameraer som hjelper med mer unike klipp og perspektiver. Nå har det også kommet en oppfølger til kameraet, som er Insta360 GO 3. Det er en del dyrere, og jeg føler ikke behov for å oppgradere ennå, så det er ikke sikkert du heller må gå for den nyeste, om du ønsker å kjøpe et sånt kamera. Insta360 GO 3 er mulig enda litt bedre, men jeg kan definitivt fortsatt anbefale 2-eren.


Et lite tips hvis du skaffer deg dette kameraet: Jeg har valgt slik at hvert eneste "trykk" jeg gjør på kameraet, fører til at kameraet filmer vanlig video (eller egentlig Pro Video, som er det beste). Quick-knappene er satt opp sånn at hvis du trykker en gang så filmer kameraet, hvis du trykker to ganger tar det bilder, og det var også flere funksjoner hvis kameraet var i standby vs off (ikke alltid så lett å se). Det jeg dessverre opplevde veldig ofte, var at kameraet tok bilder eller begynte å filme i helt feil modus, når jeg egentlig mente å filme vanlig. Dette la jeg ikke merke til før jeg kom hjem og så gjennom klippene på PC-en, som da var ikke-eksisterende eller ubrukelige. Derfor har jeg gjort kameraet "idiotsikkert" for meg, siden det eneste jeg bruker det til er å filme vanlig. Jeg endret til lik modus på alle, slik at uansett hvordan jeg trykker, blir det riktig - nemlig vanlig videomodus. Har ikke hatt noen problemer etter det!

Insta360 GO 2

Bare sørg for at du leser anmeldelser og ser YouTube-videoer så du ikke blir skuffet, for det er ikke et perfekt kamera, men for min bruk synes jeg det er det. Jeg kan feste kameraet på stenger både ute, og på t-banen og på bussen, og på den måten filme meg selv i offentligheten på en diskret og enkel måte. Man får også med flere tilbehør til kameraet, som gjør det enkelt å montere kameraet på klær og på capsen sin og alt mulig - bare fantasien setter grenser. Vil anbefale å se noen videoer hvor folk bruker kameraet og så kan du se selv om dette kameraet vil passe til din bruk, og se om du blir inspirert til å bruke det på nye måter som passer dine videoer.


Vlogkameraet jeg bruker oftest er Canon G7X Mark II, og det er et av de mest populære vlogkameraene til YouTube. Jeg bruker det som "snakke-til-kamera" og når jeg filmer inne og rundt i leiligheten. Det har kommet en oppfølger, men det er mange som ikke liker autofokusen på den, så jeg vet ikke om den kan anbefales. Enn så lenge er jeg fornøyd med Canon G7X Mark II, som jeg har hatt i rundt fem år. Det er heller ikke et perfekt kamera, men finnes egentlig det? Jeg vet at mange også bruker Sony ZV-E10L, så det kan være noe å sjekke ut om du trenger vlogkamera.



Jeg har også GoPro Hero 10 og DJI Pocket 2, samt at jeg også har bestilt Insta360 X3 som jeg gleder meg veldig til å få. Man trenger virkelig ikke så mange kameraer, men som sagt er jeg veldig kamerainteressert, og jeg føler at de ulike kameraene passer til ulike situasjoner, så derfor er jeg også veldig glad i dem. For mange vil mobilen være godt nok, spesielt hvis man har en iPhone av nyere modell, og det kan være en fin start.


Jeg bruker også mobilen i blant til å fange øyeblikk til vloggen, eller hvis jeg har glemt et kamera hjemme, men jeg foretrekker å bruke et "ordentlig" kamera. Spesielt hvis jeg snakker, da jeg ikke liker lyden som mobilen min gir. Jeg synes også det er fysisk lettere å sette opp et mindre kamera ute på farta, enn å prøve å stille opp mobilen så den står - spesielt horisontalt kan være vrient å få en god vinkel på. Dette er uansett bare preferanse, og en må selv finne ut hva som fungerer best.



Storytelling - show, don't tell

Dette er fortsatt noe jeg jobber med og prøver å forbedre meg på, nemlig storytelling. Forteller bedre historier gjennom klipp. Når man vlogger er det så lett å bare begynne å snakke om ting istedenfor å fokusere på å filme de tingene man snakker om. Til en viss grad kan man jo gjøre det mer interessant ved å legge over b-roll, som jeg allerede har snakket om, men det kan ikke fullstendig redde en vlogg hvis ikke også historiefortellingen er god.


Generelt har jeg laget noen huskeregler eller regler for meg selv, som jeg også tror kan være nyttig for flere:


1. Ikke snakk for mye om hva man skal, før man gjør det - heller vis med klipp at man er på vei til et sted. Man kan godt forklare, men ikke over-forklar, og hvis man kan vise med klipp, gjør heller det enn å bare snakke til kameraet. Alternativt kan man snakke til kameraet, og så "tjuvstarte" handlingen ved å legge over klippene mens man snakker. Vær kreativ!


2. Man er ikke avhengig av å "starte vloggen" hjemme før man drar et sted. Man kan bare starte midt i handlingen ved å vlogge der man er, og heller gi en forklaring etterpå eller ved hjelp av tekst på videoen. Seerne er ikke små barn som må ha alt inn med teskje - som seer er det morsommere om man kan legge sammen to og to selv. Det er greit å gi litt kontekst, men ikke overdriv.


3. Ignorer behovet for å forklare eller rettferdiggjøre ting. Her er jeg av og til skyldig. Man føler gjerne at man må forklare eller rettferdiggjøre hvorfor man gjorde sånn eller sånn, men her må man tenke nøye gjennom om det er relevant for videoen eller er interessant på noen som helst måte.



4. Kun ha med klipp og snakking som driver handlingen fremover - som i en bok eller en film. Ofte føler man på behovet for å ta med alle klippene man har filmet, men det er ikke alt som egentlig er relevant eller interessant. Noen vloggere føler også på behovet for at man MÅ starte vloggen på morgenen hvis man skal vlogge gjennom dagen, men det har jo egentlig ingen hensikt hvis klippene ikke er interessante eller har en funksjon. Start heller med det som tilfører videoen verdi. I filmer og serier er det jo også sånn at man følger hovedpersonen gjennom dagen, uten at man ser hver minste ting de gjør hele tiden.


5. Ikke snakke for mye om YouTube og redigering, eller overforklaring rundt dette. Det er egentlig ikke interessant for seerne hvis man sier "denne videoen skulle egentlig vært lagt ut forrige uke, men det fikk jeg ikke tid til, og så har jeg en annen video jeg skal redigere før denne kommer ut..." Den type prat tilfører lite til videoen. Jeg sier ikke at man aldri skal få nevne sånne ting, men hvis man hører dette fra vloggeren uke etter uke, blir det litt slitsomt. Og bare ikke interessant.



6. Voiceover er lov! Det er lov til å spille inn voiceover og legge på snakking over klippene i ettertid for å fortelle en historie. Bare husk å ikke forklare bare for å forklare, for eksempel hvis man filmer at man spiser, trenger man ikke å forklare "her spiser jeg", men fortell heller noe mer interessant, eller beskriv noe som ikke kom frem gjennom klippene.


7. Film absolutt alt! Dette er kanskje litt motsigende til ting jeg har nevnt, men det er bedre å filme masse og ikke bruke alt, enn å skulle ønske man hadde flere klipp. For det fine med å ha mange klipp, er at hvis man skal forklare noe til kameraet eller bare sitter og snakker, så er det sikkert mange klipp man kan bruke som b-roll og legge over snakkingen for å gjøre det mer interessant og levende. Og klippene man filmer, kan man jo også legge til i b-roll-biblioteket sitt, som jeg har nevnt over her. Da er det ikke bortkastet selv om de ikke brukes i den aktuelle videoen.



Jeg lærer fortsatt selv og prøver fortsatt å følge mine egne (og andres) tips, men sånn er YouTube-reisen. Man lærer hele tiden, og det er sjeldent man klarer å lage "perfekte" videoer med perfekt statistikk. Det viktigste er å ikke gi seg, være konsistent med både innhold og opplastningsplan, og forbedre seg litt for hver eneste video. Ikke glem å ha det gøy samtidig!


Lykke til :-)


Og til slutt, hvis noen trenger en liten pep-talk, laget jeg en video for noen år siden om hvordan man skal tørre å sette i gang med YouTube-kanalen sin:

Du finner meg på:


🎵 TikTok: victoriavendela


YouTube:

👱🏼‍♀️ Vlogkanal: VictoriaVendela 🎮 Gamingkanal: VictoriasCozyVibes

🦉 Pokemonkanal: VictoriaElskerPokemon

bottom of page