top of page
  • Forfatterens bildeVictoria Vendela

De beste bøkene jeg vet om - tips til bra bøker når du trenger noe nytt å lese

annonse - inneholder annonselenker


Trenger du tips til en bra bokserie å lese?


Mine største helter og favoritthovedkarakterer heter det samme, nemlig Harry. Det er jo ganske tilfeldig, og jeg har ingen spesiell forkjærlighet for navnet Harry i seg selv, men kanskje det ligger noe i det? Uansett, jeg snakker selvfølgelig om Harry Potter og Harry Hole. Det er ganske vidt forskjellige bøker, men det er de beste bokseriene jeg vet om!


Harry Potter har jeg vært fan av siden jeg var rundt ni år - altså over tjue år siden, og det er bøker og filmer jeg har vokst opp med, så det vil alltid være noe spesielt ved det. Det er sikkert like mye nostalgi som hvor bra skrevet de er, men jeg leser bøkene jevnlig og blir aldri lei. Alle har hørt om Harry Potter, så derfor vil jeg fokusere mer av dette innlegget på en nyere kjærlighet.


Harry Hole-serien er skrevet av Jo Nesbø og inneholder til nå tretten bøker. Det er en krimserie som handler om den alkoholiserte politimannen Harry og hans ofte uvanlige tilnærminger til å løse sakene. Han klarer ikke å unngå å gjøre ting personlig, og han prøver så godt han kan å sjonglere drikkingen, forholdene hans og jobben. Kanskje dette hørtes klisjé ut, men ikke la deg avskrekke: dette er virkelig fantastiske bøker. Det er få som skriver så godt som Jo Nesbø, og han har virkelig en god evne til å beskrive karakterer og få deg til å bli glad i dem. Samtidig er det utrolig spennende bøker, og det er sjelden man klarer å gjette seg til akkurat hvordan det vil ende.


Jeg begynte å lese bøkene rundt ungdomsskolen, og den aller første jeg leste var faktisk Snømannen (nr 7 i serien). Den kom ut i 2007, så det kan ha vært derfor jeg begynte å lese serien akkurat på det tidspunktet og på den boken, men jeg husker ikke nøyaktig. Jeg ble fullstendig hekta, og etter det leste jeg selvfølgelig alle bøkene som kom etter. På et tidspunkt begynte jeg fra starten av serien og leste alt i riktig rekkefølge også. Det gikk faktisk fint, og man må egentlig ikke ha lest alt på forhånd for å forstå bøkene, som Snømannen, men jeg oppdaget jo at det var mye bakgrunnshistorie i det personlige livet til Harry jeg hadde gått glipp av.



Jeg har lest alle bøkene i Harry Hole-serien minimum to eller tre ganger (utenom den som kom i fjor som jeg kun har lest en gang så langt). De er så godt skrevet, og man blir så glad i Harry og de andre personene i livet hans! Jeg har bare ikke lyst til å slippe taket noen gang. Derfor leser jeg de igjen og igjen, og heldigvis har jeg litt gullfiskhukommelse til tider, for hvis det går lang nok tid mellom bøkene, har jeg glemt så mange detaljer at det nesten er som å lese de for første gang igjen. Nå ja, jeg husker som regel hovedtrekkene og en plot twist her og der, men det er faktisk ikke alle gangene jeg har husket morderen!


De første bøkene i serien er litt treigere, så jeg tror det kan gjøre at folk faller av og kanskje ikke gir de senere bøkene et forsøk. Noe som i så fall er veldig dumt! Jeg elsker alle bøkene, men jeg kan forstå at en del synes den første er litt treig eller mindre spennende - selv om jeg nå setter pris på den bare fordi jeg elsker Harry Hole.



Kjøp den første boken, Flaggermusmannen, som pocket, e-bok eller lydbok på Norli her og Kakerlakkene finner du her



Jeg anbefaler disse bøkene på det sterkeste!


Hvilken Harry Hole-bok burde man starte på?


Det litt åpenbare svaret er at man burde starte på begynnelsen med den første boken, Flaggermusmannen, for virkelig å få med seg alt. Likevel, ettersom den er litt treigere og ikke like bra som de senere bøkene, kan det være en idé å starte på en bok midt i, for virkelig å komme inn i spenningen og faktisk bli hekta. For jeg vil at alle skal bli så hekta på denne serien som det jeg er, men jeg erkjenner at det er en risiko for at det ikke skjer, om man starter med Flaggermusmannen.


Hvis man er fast bestemt på å lese seg gjennom alt, så vil jeg anbefale å starte med den første, Flaggermusmannen, sånn at man får med seg alle hendelsene i Harrys liv i kronologisk rekkefølge. Da forstår man også mye mer av hvordan han er som person og hvorfor han har blitt som han har blitt. Man får virkelig være med på reisen sammen med Harry.



Kjøp Rødstrupe på Norli her og Sorgenfri finner du her.



Hvis man derimot trenger en smakebit for å se om dette er en serie man vil gi et forsøk, vil jeg nok anbefale noen av de senere bøkene. Snømannen går jo for å være en av de beste, og det var den første boken jeg også leste, så det er et greit sted å starte. Men hvis man vil starte tidligere, er jo en av mine personlige favoritter Sorgenfri (nr 4), og de bøkene som kommer etter: Marekors, Frelseren, og så Snømannen.


Man kan jo alltids starte på begynnelsen igjen, og det er ikke sånn at det har ødelagt min opplevelse. I hvert fall ikke hvis man er litt sånn som meg - at man glemmer en del detaljer fra de senere bøkene, slik at det faktisk er noen overraskelser i de første bøkene.



Marekors kan du kjøpe på Norli her, og Frelseren finner du her.



Jeg klarte å overbevise en venninne om å begynne på denne serien, og hun fulgte metoden med å begynne på en senere bok. Hun liker å låne bøker på biblioteket, og de hadde ikke de første inne, så det ble litt tilfeldig på den måten, men jeg tror derfor hun startet på Rødstrupe eller Sorgenfri. Hun ble ganske raskt hekta hun også, og nå har hun lest seg gjennom alle bøkene etter disse! Hun elsker dem, og jeg er så glad for at jeg inspirerer andre til å oppleve disse fantastiske bøkene også.



Rekkefølge på bøkene i Harry Hole-serien:

  1. Flaggermusmannen (1997)

  2. Kakerlakkene (1998)

  3. Rødstrupe (2000)

  4. Sorgenfri (2002)

  5. Marekors (2003)

  6. Frelseren (2005)

  7. Snømannen (2007)

  8. Panserhjerte (2009)

  9. Gjenferd (2011)

  10. Politi (2013)

  11. Tørst (2017)

  12. Kniv (2019)

  13. Blodmåne (2022)



Det går også an å høre bøkene på lydbok hos for eksempel Storytel og BookBeat, som har alle bøkene, og hos Fabel - tror de bare har et par stykker. Alle bøkene blir lest av Dennis Storhøi, og han er kjempeflink, og har en veldig bra og rolig fortellerstemme. Jeg foretrekker som oftest å lese selv, men noen ganger hører jeg på lydbøker når jeg skal sove og da liker jeg bøker jeg har lest fra før.


Snømannen kan du kjøpe på Norli her, og Panserhjerte finner du her.



Jeg fikk lyst til å samle mine favorittsitater fra bøkene i dette innlegget, for det er ikke så mange steder man kan finne sitater fra Harry Hole på norsk.


Så ikke les hvis du vil unngå spoilere, men ja, her er mine favoritter:


Beste sitater fra Harry Hole


"Problemet er..." Harry gned seg over haken. "Jeg er ikke i tilgivelsesbransjen." "Hva?" sa Jon forbløffet. "Frelse, Jon. Frelse. Det er det jeg driver med. Jeg også."


Frelseren, Harry og Jon, kapittel 35



"Det er det samme for kunstnere. Vi må åpne opp, gjøre oss sårbare, slippe dem inn. For å få sjansen til å bli elsket må vi ta sjansen på å bli ødelagt innenfra. Vi snakker om seriøs risikoidrett, Harry. Jeg er glad jeg ikke danser lenger."


Marekors, Willy til Harry, kapittel 21



Gjenferd kan du kjøpe på Norli her, og Politi finner du her.



"Og du vet vel hva forfatteren Ola Bauer sa om denne gaten? 'Jeg flytta til Sorgenfrigata, men det hjalp ikke det heller.'"


Sorgenfri, Aune til Harry, kapittel 12



"Du får hilse din Karoline fra meg med det sitatet fra Ola Bauer."

"'Jeg flytta til Sorgenfrigata?'"

"'Men det hjalp ikke det heller'".

De lo.


Sorgenfri, Harry og Aune, kapittel 41



Tørst kan du kjøpe her, Kniv finner du her, og Blodmåne finner du her.



Det er mange flere bra sitater også, men dette var de jeg hadde markert i Kindlen min, og det burde jeg tydeligvis gjøre oftere. Det er ikke alltid jeg husker å markere, og nå har jeg jo glemt flere av de jeg egentlig ønsket å markere. Jeg er på en ny gjennomlesning nå, så da kan jeg huske det til neste gang og oppdatere innlegget!


Har du lest noe av Harry Hole-serien?

  • Ja!

  • Nei

  • Nei, men skal lese den


bottom of page